Projekt giraff

Maj 2012: Till min stora glädje har min högskola, Högskolan i Oslo Akershus www.hioa.no just inlett ett samarbete med Dyreparken i Kristiansand www.dyreparken.no . Första projektet: giraffträning 🙂

Klickerträning är absolut inget nytt på Dyreparken – många av skötarna klickertränar, och Tore ( http://blogg.tv2.no/dyrepasserne/2011/02/21/dyrepasser-1/) och andra skötare har varje sommar uppvisningar där barn och vuxna får lära sig hur klickerträning går till. Men just girafferna har ännu inte ingått i något träningsprogram, och när vi från högskolans håll frågade Dyreparken om det var något särskilt projekt de ville att vi skulle engagera oss i så var girafferna en av de första arter som nämndes.

 På Dyreparken finns fyra giraffer: Vuxna tjuren Georg, ungtjuren Melvin, vuxna kon Mindy och lilla kalven Sjira. De har ett inomhusstall med individuella boxar (som dock oftast är öppna så att de alla har tillgång till hela utrymmet), en mindre uterastgård precis utanför stallet, och så savannen som de delar med många andra arter såsom zebra, struts och elandantilop.

Girafferna är vana vid människor men särskilt George och lilla Sjira är ändå ganska skeptiska, särskilt mot främlingar som jag. Generellt är giraffer, som andra bytesdjur, ganska ”skvättiga” och lättskrämda. Men alla utom Sjira tar emot mat ur handen på sina skötare, och när det är giraffinformation ute vid savannen på somrarna så kommer de gärna fram till staketet och visar upp sig och tar emot godbitar. Någon mer formell träning har de dock inte varit med om ännu.

Huvudmålet med träningsprojektet är skötselträning. Många djurparker världen över har långtgående träningsprogram för sina giraffer. Första stegen i Kristiansand kommer att bli att få alla individerna att vara lugna i min närvaro, att komma fram till boxdörren/staketet, och att ta emot godbitar som sedan kan användas som belöningar – till exempel i targetträning för position och förflyttning, och beröringsträning för att så småningom kunna utföra undersökningar och veterinärvård.

November 2012: Har nu varit i Kristiansand och jobbat med girafferna vid fyra olika tillfällen, totalt ca 4 veckor. Grundträningen har gått utmärkt och alla individerna har gjort stora framsteg i träningen. Sjira kommer fram och tar emot mat, George och Mindy söker upp sina targets och håller sig kvar där trots en del störningar, och Melvins targetbeteende är pålitligt även med duration, avstånd och en hel del störningar inklusive beröring. Med Melvin genomförde jag i somras ett par olika experiment, bland annat ett preferenstest där han fick välja mellan två olika targets med olika konsekvenser (mat eller beröring). Det senaste äventyret, nu i november, var att ge Melvin ögondroppar vilket lyckades efter ett par dagars intensivträning. Grunderna i träningsprocedurerna är nu även förmedlade till giraffernas ordinarie skötare.

Film, dokumentation med mera – uppdateras löpande:

För att se några inspirerande exempel på giraffträning från andra håll i världen, klicka här!

För att se filmklipp från träningen i Kristiansand, gå till http://www.youtube.com/user/EvaBcarpemomentum.

Träningsplaner och andra dokument finns här (uppdateras efter hand):

giraffprojekt mål och strategier  Innan ett projekt påbörjas måste mål och strategier vara genomtänkta!

giraffprojekt grundträning belöningsloop Att stå ut med min närvaro, komma mot mig, och ta emot belöningar är absoluta grundförutsättningar för den fortsatta träningen.

giraffprojekt grundträning target Targetträning är ett värdefullt verktyg, inte minst i träningspass med flera individer samtidigt och vid hanterings- och veterinärvårdsträning.

giraff sammanställning journal 120523-120603 Korta anteckningar från den allra första träningen.

rapport från experiment med två olika konsekvenser Kort rapport från experimentet där Melvin lärde sig skilja på plasttarget och papptarget, och därigenom gav mig information om vad han faktiskt tyckte om mat (värdefull förstärkare, värt att jobba för) respektive beröring (i bästa fall ointressant, kanske till och med något att försöka undvika)

Länkar till giraffträning (rapporter, filmer mm) på andra parker finns här!

 

2 kommentarer till Projekt giraff

  1. Vilket roligt projekt, kul att det går framåt! Har du lagt ut någon film på när du tränar Sjira med negativ förstärkning (du går undan när hon slappnar av)? Klockrent! 🙂 //Karro

    • evabertilsson skriver:

      Yep det finns filmer både på Sjira och George med negativ förstärkning där jag går undan, och även där targeten försvinner (i början av Georges targetträning).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s