Funktion

2016 skrev jag en artikel om FUNKTION ur ett beteendeanalytiskt perspektiv, för tidningen Canis. Här kommer den som favorit i repris 🙂

Funktion bild Tiz ABC.png

 

Förstå funktionen

–  och du har nyckeln till att påverka beteendet!

av Eva Bertilsson

Att konsekvenser styr beteenden är ett välbekant faktum. Om jag vill att min hund ska göra mer av något – till exempel komma när jag ropar, vänta innanför dörren, eller göra snygga sidoförflyttningar i fotgåendet – så ser jag till att just dessa beteenden leder till för hunden önskade konsekvenser.

Hunden använder sitt beteende för att åstadkomma konsekvenser. Det här är helt självklart i vår träning, men också helt fundamentalt för att förstå hur beteende faktiskt fungerar. Varför kommer hunden när jag ropar? Varför väntar den innanför dörren? Varför gör den såna snygga sidoförflyttningar? Jo, för att uppnå en önskad effekt – t ex för att få en smarrig godbit, chans att springa ut i trädgården, eller en skojig lekstund.

Beteendeanalytiker pratar här om beteendets funktion. ”Vad är beteendets funktion” kan översättas till ”Vad är det för konsekvens som upprätthåller beteendet” eller ”Vad är det som förstärker beteendet?”. Mer vardagligt kan man säga ”Vad är det individen försöker åstadkomma med sitt beteende?”.

[[BILD ”Vad vill jag just nu? Vad behöver jag?” – ”Vad kan jag göra för att få detta?” ]]

 

Att ändra oönskade beteenden

Vissa beteenden vill vi av olika anledningar se mindre av. Vi kan kalla dem oönskade beteenden, eller till och med ”problembeteenden”. Även dessa beteenden finns därför att de fyller en funktion – hunden använder beteendet till något.

Ett exempel: Vad gör din hund för att få en dörr att öppna sig? Sätter sig och väntar?  Krafsar på dörren? Skäller? Det  hunden gör kan se väldigt olika ut, och vi kan kategorisera beteendet som mer eller mindre önskvärt, men funktionen kan vara densamma: att få dörren att gå upp!

Om vi förstår vad det är hunden är ute efter med sitt beteende, alltså vilken förstärkare som upprätthåller beteendet, så kan vi med utgångspunkt därifrån designa en hållbar och hundvänlig plan för förändring. I den här artikeln vill jag därför diskutera tre sätt att förändra oönskade beteenden, med fokus på funktion:

  1. Gratis tillgång till den aktuella förstärkaren.
  2. Låt ett ersättningsbeteende ta över samma funktion.
  3. Träna in ett alternativt beteende med en annan förstärkare.

Att släcka ut det oönskade beteendet är en ytterligare möjlighet, som kan användas i kombination med de ovanstående eller möjligen separat. Utsläckning är dock klurigt av flera anledningar, och får därför ett eget avsnitt mot slutet av artikeln.

 

  1. Gratis tillgång till förstärkaren

En möjlighet till problemlösning är att helt enkelt ge gratis tillgång till förstärkaren. Om dörren står öppen behöver ju inte hunden krafsa för att få upp den! Eller se till att öppna dörren ofta, utan att hunden behöver göra något särskilt för att få det att hända.

Ett icke-hundexempel kan vara fåren som bryter sig igenom staketet för att komma åt det grönare gräset på andra sidan. Om man ser till att det finns tillräckligt med mat och andra resurser på rätt sida staketet så har djuren ingen anledning att rymma!

Ett annat icke-hundexempel kommer från skolans värld: ”Störiga” beteenden i klassrummet blir inte sällan förstärkta av uppmärksamhet från lärare och kompisar. Att oftare ge uppmärksamhet ”gratis”, utan att barnet behöver stoja och störa först, är då en lyckosam strategi. (Kallas ”non-contingent reinforcement” för den som vill läsa mer om detta).

Strategin med gratis tillgång till förstärkaren gör alltså att individen inte längre behöver använda sig av det oönskade beteendet. Resursen finns där ändå.

Som tränare kan det här nästan kännas som en för enkel lösning – nästan som att man fuskar…  Men faktum är att det här alternativet är både effektivt och djurvänligt, och bör vara det första man tänker på när det gäller att minska oönskade beteenden. Vad är det hunden försöker åstadkomma med sitt beteende? Kan jag se till att detta finns tillgängligt ändå, så att beteendet inte behövs?

 

  1. Låt ett ersättningsbeteende ta över samma funktion

En annan användbar strategi för att minska ett oönskat beteende är att låta ett ersättningsbeteende fylla samma funktion. Säg att vi vill få hunden att sluta krafsa sönder dörren. Vilket alternativt beteende skulle hunden kunna använda, istället för att krafsa, för att få den stängda dörren att öppna sig? Stå stilla vid dörren? Gå till en matta nära dörren? Ringa i en klocka? Trycka på en automatisk dörröppnare?

Tricket är alltså att ge hunden precis det den vill ha, men genom något annat beteende. Då behöver hunden inte längre göra det där ”problematiska”, eftersom den har ett annat sätt att uppnå samma effekt.

Vad annat kan hunden göra för att få smakbitar från bordet, så att den inte behöver nosbuffa så kaffekoppen skvimpar över? Ligga på golvet, kanske? Och vad annat kan hunden göra för att få den mötande hunden att hålla sig på avstånd, så att den inte behöver skälla och göra utfall? Snegla på husse/matte, kanske? Eller väja lite åt sidan? Eller bara stelna till en aning?

Om vi lyssnar när hunden pratar med små bokstäver så behöver den inte skrika!

Ersättningsbeteendet kan vara något av det som hunden redan gör, och som du nu ser till att det omedelbart lönar sig. Hunden står vid dörren = dörren öppnas! När hunden blivit duktig på att använda den är nya strategin för att öppna dörrar så kan du om du vill shejpa fram mer beteende (t ex stå vid dörren längre tid, eller kanske titta på sin matta, eller till och med gå till mattan), fortfarande med dörröppning som belöning.

Du kan också intensivträna ett nytt beteende separat (med andra belöningar), och sedan låta hunden använda detta för att öppna dörren. När hunden är duktig på att bjuda på ”gå till mattan” eller ”ring-i-klockan” så kan du erbjuda den möjligheten när hunden vill att dörren ska öppnas, och då belöna med dörröppning förstås.

Strategin med ersättningsbeteende bygger alltså på att låta ett annat beteende ta över samma funktion, d v s leda till samma förstärkare. Hunden får precis det den från början var ute efter, men använder ett annat beteende istället för det oönskade.

 

  1. Träna in ett alternativt beteende med en annan förstärkare.

En annan möjlighet är att konkurrera ut det oönskade beteendet genom att lägga till en annan, ännu mer värdefull förstärkare för ett alternativt beteende.

Krafsar hunden på badrumsdörren för att komma in till dig? Intensivträna ”sitt på din filt” med smarrigaste godiset som belöning, och smyg in dina badrumsbesök som störningar i ”sitt-på-filten-träningen”. Ett annat exempel på samma tema kan vara hunden som drar i kopplet för att komma till en spännande luktfläck, men som istället tränas att gå fint i slakt koppel med godbitar eller lek som förstärkare. Ett ytterligare exempel är hästen som lyfter huvudet högt, högt upp för att slippa bli borstad i ansiktet, och som istället tränas att stå lugnt och stilla under borstningen i utbyte mot morotsbitar och bli kliad på bringan.

I många situationer är det en alldeles utmärkt strategi! Tillvaron kryddas med intressanta möjligheter till nya, attraktiva belöningar. De oönskade beteendena får helt enkelt inte plats, för hunden är fullt upptagen med att jobba på andra sätt och för andra resurser.

Det man måste vara medveten om att det nya beteendet här inte fyller samma funktion som det gamla. Med det nya beteendet jobbar individen för en annan belöning.

Man får alltså komma ihåg att om den gamla förstärkaren är riktigt viktig, så är risken stor att det gamla beteendet dyker upp igen. Hästen håller huvudet stilla och vad händer då, jo i och för sig levereras det morotsslantar – men den jobbiga borstningen bara fortsätter och fortsätter… Vad ska en stackars häst då göra? Kasta med huvudet kanske? Och så var ”problem”beteendet tillbaka igen.

En lösning kan vara att följa upp det alternativa beteendet med både den nya och den ursprungliga förstärkaren. Sitta på filten utanför badrummet kan ju ge både godis och att du snart kommer ut igen. Och hästen som snällt håller huvudet stilla så att du når att borsta kan ju få både morotsbitar och en paus från borstningen.

 

 

Några ord om utsläckning

Utsläckning innebär att ett beteende inte längre leder till sin förstärkning. Beteendet slutar fungera. Den förväntade effekten, alltså just den konsekvens som upprätthåller beteendet, uteblir. Därmed kommer beteendet till slut att försvinna.

Jag har med avsikt sparat utsläckning till slutet av den här artikeln. När man pratar om oönskade beteenden och deras funktion är det lätt hänt att utsläckning kommer upp som första tanke. Exempel: Hunden krafsar på dörren för att den ska öppna sig – se då till att dörren aldrig öppnas! Fåren går igenom staketet för att komma åt gröngräset utanför – bättra på staketet så att utbrytningsförsöken inte lyckas. Eleven stör ordningen för att få uppmärksamhet– ignorera! Hunden buffar med nosen för att få en smakbit – låt bli att ge! Och så vidare. Hmm…Det bör blinka varningsljus vid dessa lösningar!

Utsläckning kan vara en lämplig strategi när den kombineras med andra strategier. Men det bör faktiskt inte vara första alternativet. Och utsläckning bör definitivt inte användas som enda lösning. Vi kan bättre än så!

Om man ger sig på att använda utsläckning som enda strategi så tar man bort individens möjlighet att påverka sin situation. Inte så schysst ur ett djurvälfärdsperspektiv. Dessutom kan man räkna med den berömda utsläckningskaskaden, alltså att beteendet eskalerar och kombineras med känslomässiga utspel innan det börjar försvinna. Plus, om man misslyckas med utsläckningstaktiken och råkar förstärka ändå så kommer beteendet genast tillbaka, nu mycket mer motståndskraftigt mot framtida utsläckningsförsök.

Mycket bättre då att i första hand jobba med någon av de andra strategierna, och möjligen använda utsläckning som ett komplement.

Den gamla vanliga rekommendationen alltså, när det gäller att bli av med oönskade beteenden: Lägg fokus på de beteenden du vill ha istället, och se till att dessa lönar sig! Här med den extra påminnelsen att samtidigt väga in funktionen till det ursprungliga beteendet i ekvationen.

Sensmoral

Förstå funktionen, och du har nyckeln till att påverka beteendet! Även ”oönskade” beteenden finns därför att de fyller en funktion. Hunden agerar för att påverka sin omvärld. Så utgå ifrån hundens perspektiv och fundera på kreativa möjligheter. Hjälp hunden att få det den vill ha – eller möjligen något ännu bättre – på andra sätt, så blir det oönskade beteendet överflödigt!

 

 

Referenser

Cooper, Heron & Heward (2007) Applied Behavior Analysis.

Charles Catania (2007) Learning.

Susan Friedman (2010) What’s wrong with this picture? Effectiveness is not enough.

Neil Peterson (1960) Control of Behavior by Presentation of an Imprinted Stimulus. In Science.

 

 

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Sveriges Akademiska Etologer

I år har jag fått äran att bli utsedd till hedersmedlem i Sveriges Akademiska Etologer!

SAE hedersmedlem bild.JPG

Det betyder bland annat att jag fått skriva inlägg på SAEs facebooksida nu i September. Där finns även massor av annat intressant – så ett tips, titta in på sidan!!

Jag sparar texten från mina inlägg här också 🙂

Bilden kan innehålla: 1 person, utomhus

Vi har nu kommit in i september, och det är min tur att axla rollen som månadens etolog. Jag heter Eva Bertilsson och är faktiskt inte etolog utan beteendevetare med masterutbildning i beteendeanalys, men har i år fått äran att bli utsedd till hedersmedlem i Sveriges Akademiska Etologer. Jag arbetar med djur och deras människor som beteendekonsult, utbildare och föreläsare, driver Carpe Momentum tillsammans med kollegan Emelie Johnson Vegh, och tillbringar merparten av min arbetstid på resande fot både inom Sverige och internationellt. På hemmaplan samarbetar jag ofta med etologer från SAE, och jag är jätteglad över att få vara med här på sidan denna månad.

För 20 år sedan var jag hundinstruktör och brann för att förmedla kunskap om träning med positiv förstärkning (”klickerträning”, med eller utan klicker). Det brinner jag fortfarande för, men mitt arbetsområde är idag både bredare och djupare: Jag jobbar med alla möjliga arter (inklusive människor), och med allt möjligt som har med individers varande, görande och lärande att göra.

Den här månaden vill jag ägna åt INDIVIDEN – det är nämligen den individuella organismen, i sin livsmiljö under sin livstid, som är min specialitet som beteendeanalytiker.

Individen kan ses som en fortsättning från sina förfäder, formad av selektionstrycket under tidigare generationer och därför med medfödda anpassningar. Under sin livstid kommer individen sedan att interagera med sin omgivning (inklusive de andra individerna i den), och ständigt påverka och påverkas. Så när jag som människa möter ett djur (av valfri art), då möter jag en helt unik individ. Som dessutom förändras med varje ny erfarenhet!

Nu har min favvo-individ Tizla (bordercollie, snart 13 år) vaknat och står vid dörren och ber att få gå ut.

Vad brukar dina djur be dig om, och hur gör de det?

Titta in på fb-sidan för att se alla inspirerande svar! 

 

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Separation Related Problems

A few years ago I was discussing Separation Related Problems and talking about my then just finished Master’s thesis with Karolina Westlund Friman. That interview is now available here:
https://illis.se/en/separation-anxiety/

My thesis can be found here:
https://oda-hioa.archive.knowledgearc.net/handle/10642/3318… )

For anyone wanting to learn more about how to work with separation related problems in real life, I strongly recommend Malena Demartinis work!
https://malenademartini.com/

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

På andra språk – från agilitykurs i Finland!

Det är så häftigt att se efterdyningarna av ens kurser och föreläsningar utomlands! Här är till exempel en artikel i finska Canis – på finska såklart – från ”Agility från en belöning till nästa”-kurs 🙂

ARFS artikel finska canis

arfs artikel finska

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Fear Free-aktuellt

Kort inlägg som jag skrev som svar på frågor om Fear Free i en fb-grupp – lägger texten här där den lätt kan delas, eftersom det säkert finns många fler som undrar vad det här ”Fear Free” är för något 🙂

Fear Free är en organisation som startades 2015. Dr Marty Becker, känd från amerikansk tv som ”America’s Veterinarian” och passionerad förkämpe för djurvälfärd, gick i pension (2013 tror jag) och satsade därefter all sin tid på att bygga samarbeten och starta upp Fear Free. Organisationen har sedan dess vuxit supersnabbt vilket visar vilket stort behov som finns.

Fear Frees hemsida finns här: www.fearfreepets.com På hemsidan finns även massor av gratismaterial och en gratiskurs ”Happy Homes” för hundägare.

Idag kan INDIVIDER gå kurs och få certifikat online (endast teoretiskt). KLINIKER kan också bli certifierade, ännu så länge endast i USA (klinikcertifieringen är ny för i år), och utvärderas då på plats av en representant från Fear Free i tillägg till att en viss andel av personalen ska vara certifierad.

Jag hörde talas om Fear Free första gången 2016, när Debbie Martin pratade om det på Clicker Expo. Blogginlägg med div länkar från det tillfället här: https://djurtranarskolan.wordpress.com/…/fear-free-hos…/

September 2018 arrangerade Naturbruksförvaltningen Västra Götaland (dvs jag, i projektanställning 🙂 och i samarbete med initiativtagarna Gabriella Niegemann och Jannice Kindsjö en föreläsningshelg med Debbie och Ken Martin i Göteborg. I samma veva organiserade vi en grupp från Skandinavien som gick FearFree certifieringskurs online.  Vem som helst kan dock välja att gå kursen online, det är inget som behöver organiseras av någon särskild. Nu när FearFree funnits i några år finns även flera olika påbyggnadsutbildningar online.

En av de stora vinsterna med certifieringen (som ska förnyas årligen för att fortsätta gälla) är att man får tillgång till massor av material, webinarier och en internationell fb-grupp med över 5000 andra personer som också är certifierade och brinner för att lära, utvecklas och dela med sig av strategier för att minimera stress och rädsla i hanteringssituationer.

Eftersom organisationen är så ny finns materialet ännu bara på engelska. Det finns dock en grupp inom Fear Free som jobbar med internationaliseringsfrågor – mer info kommer förhoppningsvis snart!

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Fear Free hos veterinären – referenser

Fear Free hos veterinären… och i alla andra sammanhang där djur hanteras!

Idag har jag föreläst tillsammans med Gabriella Niegemann om FearFree och frivillig hantering på RAIDs medlemsmöte i Malmö. Nice avslutning på en vecka som även innehållit frivillig hantering för två andra målgrupper; hundfrisörer och naturbrukselever. Så himla viktigt ❤

Jag har även idag betalat för mitt nästa år med FearFree-certifiering (nivå 2) 🙂

Fear Free _Corp_RGB_large

Frågan om referenser och studier dyker alltid upp, så därför har jag lånat ett par listor från FearFrees hemsida. Håll till godo 🙂

Effects of stress on health and behavior
1. Amat M, Camps T, Manteca X. Stress behavior in owned cats: behavioural changes and
welfare implications. J Fel Med Surg 2016; 18, 577-86
2. Berteselli GV, Servidaq F, DallAra P, et al. Evaluation of the immunological, stress and
behavioural parameters in dogs (Canis familiaris) with Anxiety-related Disorders. In: Mills
D et al (eds). Current Issues and Research in Veterinary Behavioural Medicine, Purdue
Press, 2005, 18-22
3. Buffington CAT, Pacak K. Increased plasma norepinephrine concentration in cats with
interstitial cystitis Journal of Urology, 2001; 165, 6 part 1, 2051-2054Buffington CAT,
Westropp JL, Chew DJ et al. Clinical evaluation of multimodal environmental modification
(MEMO) in the management of cats with idiopathic cystitis. J Fel Med Surg 2006; 8 ,261-
268
4. Cameron ME, Casey RA, Bradshaw JWS, et al. A study of the environmental and behavioral
factors that may be associated with feline idiopathic cystitis. J Small Anim Pract 2004;
45; 144-147
5. Carlstead K, Brown JL, Strawn W. Behavioral and physiological correlates of stress in
laboratory cats. Appl Anim Behav Sci 1993; 38, 143-158
6. Dhabbar FS. Enhancing versus suppressive effects of stress on immune function:
implications for immunoprotection and immunopathology. Neuroimmunomodulation.
2009; 16, 300-317
7. Dreschel NA. Anxiety, fear, disease and lifespan in domestic dogs. J Vet Behav 2009; 4;
249-50
8. Hekman J, Karas AZ, Sharp CR. Psychogenic stress in hospitalized dogs; cross species
comparisons, implications for health care, and the challenges of evaluation. Animals
2014; 4, 331-34
9. Hiby EF, Rooney NJ, Bradshaw JW. Behavioural and physiological responses of dogs
entering re-homing kennels. Physiol Behav 2006; 89(3): 385-391.
10. Hydbring-Sandberg E, von Walter LW, Hoglund K et al. Physiological reaction to fear
provocation in dogs. J Endocrinol 2004; 180, 439-448
11. Garg A et al. Psychological stress perturbs epidermal permeability barrier homeostasis:
implications for the pathogenesis of stress associated skin disorders. Arch Dermatol 2001;
137:78-82
12. Gourkow N, Fraser D. The effect of housing and handling patterns on the welfare, behavior
and selection of domestic cats (Felis sylvestrus catus) by adopters in an animal shelter.
Anim Welf 2006; 15, 371-377
13. Gunn-Moore DA, Cameron ME. A pilot study using synthetic feline facial pheromone for
the management of feline idiopathic cystitis J Fel Med Surg 2004:6;133-138
14. Iki T, Ahrens F, Pasche KH et al. Relationships between scores of the feline temperament
profile and behavioural and adrenocortical responses to a mild stressor in cats. Appl
Anim Behav Sci, 2011; 132, 71-80
15. McMillan FD. Stress induced and emotional eating in animals: a review of the
experimental evidence and implications for companion animal obesity. J Vet Behav 2013;
8; 376-385
16. Mitschenko AV et al. Atopic dermatitis and stress? How do emotions come into skin?
Hautarzt 2008; 59: 314-31
17. Mori Y, Ma J, Tanaka S et al. Hypothalamically induced emotional behaviour and
immunological changes in the cat. Psychiatry Clin Neurosci 2001, 55, 325-32
18. Nagata M, Shibata K. Importance of psychogenic factors in canine recurrent pyoderma.
Vet Derm 2004; 15: 42
19. Nagata M, Shibata K, Irimajiri M, et al. Importance of psychogenic dermatoses in dogs
with pruritic behavior. Vet Derm 2002; 13, 211-219
20. Overall KL. Dogs as “natural” models of human psychiatric disorders: assessing validity
and understanding mechanism. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry 2000: 24:
727-776
21. Pageat P, Lafont C, Falewee C et al. An evaluation of serum prolactin in anxious dogs and
response to treatment with selegiline or fluoxetine. Appl Anim Behav Ssci 2007; 105, 342-
350
22. Ramos D, Reche-Junior A, Mills D et al. Are cats with houseoiling problems stressed? A
case-controlled comparison of faecal glucocorticoid levels in urine spraying and toileting
cats. Lisbon, Portugal, In: Mills D et al (eds). Proc 9th IVBM, Lisbon, 2013, PSI Animal, 113-114
23. Riva J, Bondiolotti G, Micelazzi M, et al. Anxiety related behavioural disorders and
neurotransmitters in dogs. J Appl Anim Behav Sci 2008; 114; 168-18
24. Rosado B, Garcia-Belenguer S, Leon M et al. The role of the hypothalamic-pituitaryadrenal
axis in canine aggression toward humans. J Vet Behav 2010; 5, 29-30
25. Seawright A, Murray J, Casey RA. A case controlled study of the risk factors for feline
interstitial cystitis, Proc of IVBM, Edinburgh, 2009, 136-141
26. Lund HS1
, Sævik BK2, Finstad ØW, Risk factors for idiopathic cystitis in Norwegian cats: a
matched case-control study. J Feline Med Surg. 2016;18(6):483-91.
27. Siracusa C, Manteca X, Ceron J, et al. Perioperative stress response in dogs undergoing
elective surgery: variations in behavioral, neuroendocrine, immune and acute phase
responses. Animal Welfare 2008; 17, 259-273
28. Stella J, Croney C, Buffington T et al. Effects of stressors on the behaviour and physiology
of domestic cats. Appl Anim Behav Sci 2013; 143, 157-163
29. Stella JL, Lord LK, Buffington T. Sickness behaviors in response to unusual environmental
events in healthy cats and cats with FIC. J Am Vet Med Assoc 2011; 1; 67-73
30. Tanaka A, Wagner DC, Kass PH et al. Associations among weight loss, stress, and upper
respiratory infection in shelter cats. J Am Vet Med Assoc 2012; 240; 570-576
31. Westropp JL, Kass PH, Buffington CAT. Evaluation of the effects of stress in cats with
Idiopathic cystitis. Am J Vet Res 2006; 67; 731-736

Fear, Anxiety, Stress and Veterinary Visits
1. Belew AM, Barlett T, Brown SA. Evaluation of the white-coat effect in cats. J Vet Intern Med
1999; 13: 134-42.
2. Bragg RF, Bennett JS, Cummings A et al. Evaluations of the effects of hospital stress on
physiologic variables in dogs. J Am Vet Med Assoc 2015; 246, 212-15
3. Csoltova E, Martineau M, Boissy A. Behavioural and physiological reactions of dogs to the
veterinary examination: Owner-dog interactions improve canine well-being. Physiol
Behav. 2017 177:270-281
4. Dawson LC, Dewey CE, Stone EA, et al. Evaluation of a canine and feline behavioural
welfare assessment tool for use in companion animal veterinary practice. Appl Anim
Behav Sci 2018; 201, 67-76
5. Dawson LC, Dewey CE, Stone EA et al. Evaluation of a welfare assessment tool to examine
pain assessment and management practices employed in companion animal veterinary
clinics. Can J Vet Res 2017; 81, 270–279
6. Dawson LC, Dewey CE, Stone EA et. al. A survey of animal welfare experts and practicing
veterinarians to identify and explore key factors thought to influence canine and feline
welfare in relation to veterinary care. Anim Welf 2016; 25, 125–134
7. Dhabbar FS. Enhancing versus suppressive effects of stress on immune function:
implications for immunoprotection and immunopathology. Neuroimmunomodulation.
2009; 16, 300-317
8. Doring D, Roscher A, Scheipl F et. al. Fear related behavior of dogs in veterinary practice. Vet J, 2009, 182, 38-43
9. Dreschel NA. Anxiety, fear, disease and lifespan in domestic dogs. J Vet Behav 2009; 4;
249-50
10. Ellis SLH, Thompson H, Guijarro C et al. The influence of body region, handler familiarity, and order of region handled on the domestic cat’s response to being stroked. Appl Anim Behav Sci, 2015; 173, 60-67
11. Engler W, Bain M. Effect of different types of classical music played at a veterinary
hospital on dog behavior and owner satisfaction. J Am Vet Med Assoc 2017, 251, 195-200
12. Gilbert-Gregory S, Proudfoot K, Stull JW et al. Validation of an anxiety tool to assess stress in hospitalized dogs. Proc Veterinary Behavior Symposium, American College of Veterinary Behaviorists, San Antonio 2016; 20

Feeding and Anesthesia
1. Savvas I, Raptopoulos D, Rallis T. A “light meal” three hours pre-operatively
decreases the incidence of gastro-esophageal reflux in dogs. J Am Anim Hosp
Assoc 2016; DOI 10.5326/JAAHA-MS-639
2. Savvas I, Rallis T, Raptopoulos D. The effect of pre-anesthetic fasting time and type
of food on gastric content volume and acidity in dogs. Vet Anaes Analg 2009; 36,
539-546
3. Westlund K. To feed or not to feed: Counterconditioning in the veterinary clinic. J Vet
Behav 2015; 10, 433-437

Medical and Behavioral Signs
1. Aronson LP, Dodds WJ. The effect of hypothyroid function on canine behaviour. In: Mills D
et al (eds). Current issues and Research in Veterinary Behavioural Medicine. Purdue Press
2005, 131-38
2. Asmundson GJG, Katz J. Theoretical review: Understanding the co-occurrence of anxiety
disorders and chronic pain: state-of-the-art. Depression and Anxiety 2009; 26, 888–901
3. Barcelos A-M, Zulch H, Mills DS. Clinical indicators of occult musculoskeletal pain in
aggressive dogs. Vet Rec 2015; 176; 465, doi: 10.1136/vr.102823
4. Bécuwe-Bonnet V, Belanger MC, Frank D, et al. Gastrointestinal disorders in dogs with
excessive licking of surfaces Journal of Veterinary Behavior 2012 7: 194-204
5. Carter GR, Scott-Moncrieff JC, Luescher AU et al. Serum total thyroxine and thyroid
stimulating hormone concentrations in dogs with behavior problems. 2009; J Vet Behav
4, 230-236
6. Demontigny-Bédard I, Beauchamp G, Bélanger MC et al. Characterization of pica and
chewing behaviors in privately owned cats: a case controlled study. J Fel Med Surg 2016;
18, 652-7
7. Dodman NH, Aronson L, Cottam N, et al. The effect of thyroid replacement in dogs with
suboptimal thyroid function on owner directed aggression; a randomized, double-blind
placebo-controlled trial. J Vet Behav 2013; 8, 225-230
8. Doxsee A, Yager JA, Best SJ, et al. Extratesticular interstitial and Sertoli cell tumors in
previously neutered dogs and cats; a report of 17 cases. Can Vet J, 2006; 47, 763-6
9. Fagundes ALL, Hewison L, McPeake KJ. Noise sensitivies in dogs; an exploration of signs in
dogs with and without musculoskeletal pain using qualitative content analysis. Front Vet
Sci 2018; 5, 1-5
10. Fatjo J, Stub C, Manteca X. Aggression and Hypothyroidism Vet Rec 2002, 151; 547-548
11. Frank D, Bélanger M-C, Bécuwe-Bonnet V et. al. Prospective medical evaluation of 7 dogs
presented with fly biting. Can Vet J, 2012; 53, 1279-1284
12. Hart BL. Biological basis of the behavior of sick animals. Neurosci. Biobehav. 1988, Rev 12,
123-137
13. Kain ZN, Mayes LC, Caldwell-Andrews AA et al. Pre-operative anxiety, post-operative pain,
and behavioral recovery in young children undergoing surgery. Pediatrics 2006; 118, 651-
658
14. Lascelles BD, Hansen BD, Roe S et. al. Evaluation of client-specific outcome measures
and activity monitoring to measure pain relief in cats with osteoarthritis. J Vet Intern Med
2007: 21: 410-416
15. Merola I, Mills DS. Behavioural signs of pain in cats: an expert consensus. Plos One 2016;
1-15, DOI:10.1371/journal.pone.0150040
16. Notari L, Burman O, Mills D. Behavioral changes in dogs treated with glucocorticoids.
Physiol Behav, 2015; 151, 609-16
17. Notari L, Mills D. The effects of exogenous corticosteroids on dog behavior; a preliminary
investigation. J Vet Behav 2011; 6, 321-7
18. Radosta LA, Shofer FS, Reisner IR. Comparison of thyroid analytes in dogs aggressive to
familiar people and in non-aggressive dogs. 2011; Vet. J. 192, 472–475
19. Vaughn F, Wichowski H, Bosworth G. Does pre-operative anxiety level predict postoperative
pain. AORN Journal 2007; 85, 589-604
20. Waisglass SE, Landsberg GM, Yager JA et al. Underlying medical conditions in cats with
presumptive psychogenic alopecia. J Am Vet Med Assoc, 2006; 228, 1705-1709

Natural supplements and products
1. Araujo JA et al. Anxitane® tablets reduce fear of human beings in a laboratory model of
anxiety-related behavior. J Vet Behav 2010; 5, 268-275
2. Beata C, Beaumont-Graff E, Coll V et al. Effect of alpha-casozepine (Zylkene) on anxiety
in cats. J Vet Behav 2007;2:40-46
3. Beata C, Beaumont-Graff E, Diaz C et al. Comparison of the effect of alpha-casozepine
(Zylkene) versus selegiline hydrochloride on anxiety disorders in dogs. J Vet Behav
2007;2,175-183
4. Bowman A, Scottish SPCA, Dowell FJ, et al. The effects of different genres of music on the
stress level of kenneled dogs. 2017; 171, 207-15
5. Bowman A, Scottish SPCA, Dowell FJ et al. ‘Four seasons’ in an animal rescue centre:
classical music reduces environmental stress in kenneled dogs. Physiol Behav 2015; 143,
70-83
6. Brayley C, Montrose VT. The effects of audiobooks on the behavior of dogs in kennels.
Appl Anim Behav Sci 2016; 174, 111-115
7. DePorter TL, Bledsoe DL, Conley JR et al. Case report series of clinical effectiveness and
safety of Solliquin® for behavioral support in dogs and cats. Proc Veterinary Behavior
Symposium, San Antonio, 2016, 27-28
8. Engler W, Bain M. Effect of different types of classical music played at a veterinary
hospital on dog behavior and owner satisfaction. J Am Vet Med Assoc 2017, 251, 195-200
9. Graham D, Wells DL, Hepper PG. The influence of olfactory stimulation on the behaviour of
dogs housed in a shelter. Appl Anim Behav Sci 2005;91:143–53
10. Griffiths CA, Steigerwald ES, Buffington CA. ‘Effects of a synthetic facial pheromone on
behavior of cats’ J Am Vet Med Assoc 2000, 217,1154–1156
11. Kim Y-M, Lee J-K, Abd el-Aty AM, et al. Efficacy of dog-appeasing pheromone (DAP) for
ameliorating separation-related behavioral signs in hospitalized dogs. Can Vet J
2010;1:380-4
12. King C, Buffington L, Smith TJ et al. The effect of pressure wrap (ThunderShirt™) on heart
rate and behavior in canines diagnosed with anxiety disorder. J Vet Behav 2014; 9, 215-21
13. Kogan LR, Schoenfeld-Tacher R, Simon AA. Behavioral effects of auditory stimulation on
kenneled dogs. J Vet Behav 2012;7:268-75
14. Landsberg G, Huggins S, Fish J et al. The effects of a nutritional supplement (Solliquin) in
reducing fear and anxiety in a laboratory model of thunder induced fear and anxiety.
Proc VBS, Indianapolis, 2017, 24-26
15. Landsberg GM, Milgram NW, Mougeot I, et al. Therapeutic effects of an alpha-casozepine
and l-tryptophan supplemented diet on fear and anxiety in the cat. J Fel Med Surg 2017;
6, 594-602
16. Michelazzi M, Berteselli G, Talamonti Z et al. Efficacy of l-theanine in treatment of noise
phobias in dogs; preliminary results. Veterinaria 2015; 29, 1-7
17. Mills DS, Ramos D, Estelles MG, Hargrave C. A triple blind placebo-controlled investigation
into the assessment of the effect of Dog Appeasing Pheromone (DAP) on anxiety related
behaviour of problem dogs in the veterinary clinic. Appl Anim Behav Sci 2006; 98, 114-126
18. Mira F, Costa A, Mendes E et al. Influence of music and its genres on respiratory rate and
pupil diameter variations in cats under general anesthesia; contribution to promoting
patient safety. J Fel Med Surg 2016; 18, 673-678
19. Nuti V, Cantile C, Gazzano A et al. Pinch-induced behavioural inhibition (clipthesia) as a
restraint method for cats during veterinary examinations: preliminary results on cat
susceptibility and welfare. Animal Welfare 2016, 25, 115-23
20. Pereira JS. Fragoso S, Beck A, et. al. Improving the feline veterinary consultation: the
usefulness of Feliway spray in reducing cats’ stress. J Fel Med Surg, 2016; 18, 959-964
21. Pike A, Horwitz DL. An open label prospective study of the use of l-theanine (Anxitane) in
storm sensitive client owned dogs. J Vet Behav 2015; 10, 324-331
22. Pozza ME, Stella JL, Chappuis-Gagnon AC, et al. Pinch-induced behavioral inhibition
(‘clipnosis’) in domestic cats. J Feline Med Surg 2008; 10: 82-7
23. Siracusa C, Manteca X, Cuenca R, et al. Effect of a synthetic appeasing pheromone on
behavioral, neuroendocrine, immune, and acute-phase perioperative stress responses in
dogs. J Am Vet Med Assoc 2010; 237, 673–681
24. Snowdon CT, Teie D, Savage M. Cats prefer species appropriate music. J Appl Anim
Behav Sci, 2015, 166, 106-110
25. Valente L, DeKeuster T, Da Graca Pereira G. Clipnosis as a handling method in cats:
physiological and behavioural welfare indicators. . Proc 9th Internal Veterinary Behaviour Meeting, Lisbon, Mills DS, Da Graca Pereira G, Jacinto DM (eds). PSIAnimal, Ponthina,
Portugal 2013; 159-160
26. Wells DL. Aromatherapy for travel-induced excitement in dogs. J Am Vet Med Assoc 2006, 229, 964-67

Pre-visit and In-clinic medications
1. Amat M, Le Brech S, Garcia-Marato C et al. Preventing travel anxiety using
dexmedetomidine hydrochloride oromucosal gel. In Denenberg S (ed). Proc 11th
International Veterinary Behaviour Meeting, CABI Oxfordshire UK, 2018; 20-21
2. Arguelles J, Echaniz M, Bowen J. The impact of transportation-related anxiety on the
quality of pre-anesthesia in cats. In Denenberg S (ed). Proc 11th International Veterinary
Behaviour Meeting, CABI Oxfordshire UK, 2018; 144-145
3. Barletta M, Raffe M. Behavioral response and cost comparison of manual versus
pharmacological restraint protocols in healthy dogs. Can Vet J. 2016; 57; 258-64
4. Cohen A, Bennett SL. Oral transmucosal administration of dexmedetomidine for sedation
in 4 dogs. Can Vet J 2015; 56, 1144-8
5. Gruen ME, Roe SC, Griffith E. Use of trazodone to facilitate postsurgical confinement in
dogs. J Am Vet Med Assoc 2014; 245, 296-301
6. Herron M et. al. Restrospective evaluation of the effects of diazepam in dogs with anxietyrelated
behavior problems. J Am Vet Med Assoc 2008; 233,1420–4
7. Ko JC, Barletta M, Sen I. et al. Influence of ketamine on the cardiopulmonary effects of
intramuscular administration of dexmedetomidine-buprenorphine with subsequent
reversal with atipamezole in dogs. J Am Vet Med Assoc 2013; 242, 339-45
8. Korpivaara M, Huhtinen M, Aspergren J et al. Dexemedetomidine oromucosal gel for
alleviation of fear and anxiety in dogs during minor veterinary or husbandry procedures. In
Denenberg S (ed). Proc 11th International Veterinary Behaviour Meeting, CABI Oxfordshire
UK, 2018; 22-23
9. Messenger KM, Hopfensperger M, Knych HK et al. Pharmacokinetics of detomidine
following intravenous or oro-transmucosal administration and sedative effects of the orotransmucosal
treatment in dogs. Am J Vet Res 2016; 77, 413-420
10. Ogata N, Dodman NH. The use of clonidine in the treatment of fear-based behavior
problems in dogs: An open trial, J Vet Behav 2011; 6, 130-137
11. Pankratz KE, Ferris KK, Griffith EH et al. Use of single dose oral gabapentin to attenuate fear
response in cage-trap confined community cats: a double-blind, placebo-controlled field
trial. J Fel Med Surg 2017; DOI: 10.1177/1098612X17719399
12. Santos LCP, Ludders JW, Erb HN, et al. Sedative and cardiorespiratory effects of
dexmedetomidine and buprenorphine administered to cats via transmucosal and
intramuscular routes. Vet Anaesth Analg 2010; 37, 417-24
13. Stevens BJ, Frantz EM, Orlando JM et al. Efficacy of a single dose of trazodone
hydrochloride given to cats prior to veterinary visits to reduce signs of transport- and
examination-related anxiety. J Am Vet Med Assoc 2016; 249: 202-207
14. van Haaften KA, Eichstadt Forseith LR, Stelow EA et al. Effects of a single pre-appointment
dose of gabapentin on signs of stress in cats during transportation and veterinary
examination. J Am Vet Med Assoc 2017; 251, 1175-1181

Puppy classes, socialization and puppy / kitten counseling
1. Bain MJ, Araya TL, Robbins GC et al. Association between early socialization and adult
behaviors of dogs. Proc Veterinary Behavior Symposium ACVB, 2014, Denver, 11-12
2. Blackwell EJ, Twells C, Seawright A, et al. The relationship between training methods and
the occurrence of behavior problems as reported by owners, in a population of domestic
dogs. J Vet Behav 2008;3,207-217
3. Casey R, Loftus Be, Bolster C et al. Human directed aggression in domestic dogs (Canis
familiaris): occurrence in different contexts and risk factors. Appl Anim Behav Sci 2014;
152, 52-63
4. Cutler JH, Coe JB, Niel L. Puppy socialization practices of a sample of dog owners from
across Canada and the United States. J Am Vet Med Assoc 2017; 251, 1415-1423
5. Denenberg S, Landsberg GM. Effect of dog-appeasing pheromones on anxiety and fear in
puppies during training its effects on long term socialization. J Am Vet Med Assoc
2008;233:1874–82
6. DePorter T, Schulkey R. Evaluation of the association between attendance at veterinary
hospital based puppy socialization classes and long term retention in the home. Proc
VBS, Indianapolis, 2017, 14-15
7. Duxbury MM, Jackson JA, Line SW, et al. Evaluation of association between retention in the
home and attendance at puppy socialization classes. J Am Vet Med Assoc 2003;223:61–6
8. Gazzano A, Mariti C, Alvares S et al. The prevention of undesirable behaviors in dogs:
effectiveness of veterinary behaviorists’ advice given to puppy owners. J Vet Behav 2008;
3, 125-33
9. Gazzano A, Bianchi L, Campa S et al. The prevention of undesirable behavior in cats:
effectiveness of a veterinary behaviorists’ advice given to kitten owners. J Vet Behav
2015; 10, 535-542
10. Seksel K, Mazurski EJ, Taylor A. Puppy socialisation programs: short and long term
behavioural effects. Appl Anim Behav Sci 1999; 62, 335-349

Supplemental Fear Free Resources
1. Becker M, Radosta L, Sung W, Becker M. From fearful to fearfree. 2018, Health
Communications Inc, Deerfield, Florida.
2. Herron ME, Shreyer T. The Pet Friendly Practice: A guide for practitioners. Vet Clin N Am
Sm Anim Pract 2014; 44, 451-481
3. Herron ME, Shreyer TA. Fear and Aggression in Veterinary Visits. In Tilly LP, Smith Jr. FWK.
Blackwell’s five minute veterinary consult: canine and feline. Wiley-Blackwell, 2016, 484-
487
4. Horwitz DF. Blackwells Five-Minute Veterinary Consult, Clinical Companion. Canine and
Feline Behavior. 2nd ed, Wiley-Blackwell, 2017
5. Landsberg GM, Hunthausen W, Ackerman L. Behavior Problems of the Dog and Cat, 3rd ed,
2013, Elsevier Saunders
6. Mills D, Karagiannis C, Zulch H. Stress, its effects on health and behavior; a guide for
practitioners. Clin N Am 2014; 44, 525-41
7. Mills D, Dube M, Zulch H. Stress and Pheromonatherapy in Small Animal Clinical Behavior.
Chichester, UK: Wiley Blackwell, 2013.
8. Mills D, Karagiannis C, Zulch H. Stress, its effects on health and behavior; a guide for
practitioners. Clin N Am 2014; 44, 525-41
9. Overall KL. Manual of Clinical Behavioral Medicine for Dogs and Cats. 2013, Elsevier Mosby
10. Rodan I, Heath S. Feline Behavioral Health and Welfare. 2016, Elsevier: St. Louis
11. Yin S. Low Stress Handling, Restraint and Behavior Modification in Dogs and Cats. 2009,
CattleDog Publishing
12. AAHA Pain Management Guidelines –
https://www.aaha.org/public_documents/professional/guidelines/2015_aaha_aafp_pa
in_management_guidelines_for_dogs_and_cats.pdf
13. AAHA Behaviour Management Guidelines
https://www.aaha.org/professional/resources/behavior_management_guidelines.aspx

Training and communication
1. Chamove AS. Dogs judge books by their covers. Anthrozoos 1997; 10, 50-52
2. D’Aniello B, Semin GR, Alterisio A et al. Interspecies transmission of emotional information
via chemosignals; from humans to dogs (Canis lupus familiaris). Anim Cogn 2017; DOI
10.1007/s10071-017-1139-x
3. Scandurra A, Alterisio A, Aria M, et al. Should I fetch one or the other? A study on dogs on
the object choice in the bimodal contrasting paradigm. Anim Cogn 2018; 21(1):119-126.
4. Todd Z. Review. Barriers to the adoption of humane dog training methods. J Vet Behav
2018; 25, 28-34
5. Ziv G. The effects of using aversive training methods in dogs: A review. J Vet Behav 2017;
19, 50-60

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Beteendeanalys – julklappsböcker?

Beteendeanalys, på svenska? Ja det finns faktiskt en hel del litteratur! Här kommer en lista, saxad från adlibris 🙂 Som klickertränare är det intressant att se hur våra välbekanta principer tillämpas av professionella olika mänskliga sammanhang. Flera av böckerna har dessutom utmärkta teorikapitel- Eikseth & Svartdahl är t ex flitigt använd i universitetskurser om beteendeanalys. Dessutom jobbar ju djurtränare alltid även med människor (djurägare, kollegor, chefer, en mer eller mindre förstående omgivning…).

En av mina personliga favoriter är Martin Forsters ”Fem gånger mer kärlek”. Hade kanske önskat att boken innehöll mer teoretiska förklaringar som komplement till det praktiska innehållet, men det kompenseras av att det i princip går att byta ut ”barn” mot ”hund” rakt igenom…

Tillämpad beteendeanalys : teori och praktik

av Svein EikesethFrode Svartdahl

HÄFTAD, Svenska, 2013

ADLIBRIS 466 KR

Modern beteendeanalys hjälper oss förstå komplexa mänskliga beteenden, särskilt vad gäller motivation, språk och gruppdynamik. Framförallt har beteendeanalysen lagt grunden för effektiv behandling av ångest, depression, autism, ADHD, antisociala beteenden och problem i familjer. Beteendeanalytisk teori och tillämpning är en av grundstenarna i kognitiv beteendeterapi (KBT).

En förutsättning för effektiv användning av beteendeanalytiskametoder är en ingående kunskap om beteendeanalytisk teori. Bokens författare har spetskompetens inom centrala områden av beteendeanalysen och presenterar aktuell teori och forskning. I denna reviderade upplaga finns tre nya teman: Acceptance and Commitment Therapy (ACT), behandling av långvarig smärta och missbruksbehandling. Dessutom är boken omarbetad och uppdaterad med ny kunskap och forskning.

Boken vänder sig i första hand till studerande vid kurser inom psykologi, beteendevetenskap och socialt arbete samt lärarutbildning men även till yrkesverksamma som kommer i kontakt med beteendeproblem och/eller använder beteendeterapeutiska behandlingsmetoder.

 

Beteendestöd i vardagen : handbok i tillämpad beteendeanalys

av Peter Karlsson

FLEXBAND, Svenska, 2010

363 KR

Vi lär oss i samspel med miljön oavsett hur miljön eller våra förutsättningar ser ut. Ibland matchar inte individens förutsättningar och miljöns egenskaper varandra vilket kan leda till att utvecklingen går långsamt, att vissa beteenden och färdigheter inte lärs in eller att problematiska beteenden uppstår istället. Detta kan t.ex. gälla vid utvecklingsstörning, problem i skolan eller för vuxna med autism. Det är här tillämpad beteendeanalys kommer in.

Tillämpad beteendeanalys hjälper oss att karlägga och förstå socialt relevanta mänskliga beteenden utifrån de inlärningsteoretiska principerna. Den ger oss också praktiska tekniker och procedurer för att öka människors förmåga och färdigheter i sin dagliga miljö. Syftet med alla typer av beteendeförändring är att ge ökad livskvalitet för både individen och hans eller hennes omgivning. Boken ger teoretiska och praktiska verktyg för att förstå, och om nödvändigt påverka, alla människors beteenden.

Alla människor kan utveckla nya och mer adaptiva beteenden om omgivningen ger rätt förutsättningar. Den värderingsmässiga grunden för boken är alla människors rätt att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Boken riktar sig till alla som arbetar eller utbildar sig inom pedagogiskt eller omsorgsinriktade yrken så som lärare, elevassistenter och skolledare inom både grund- och särskolan, till psykologer, logopeder, socionomer, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, läkare, sjuksköterskor, mentalskötare m.fl. inom habiliterings- och psykiatriska verksamheter liksom till personal och arbetsledare på boenden, korttidsboenden, dagliga verksamheter och assistansbolag för personer med funktionshinder och/eller beteendeproblem.

Fem gånger mer kärlek : forskning och praktiska råd för ett fungerande familjeliv : en bok till föräldrar med barn mellan 2 och 12 år

av Martin Forster

INBUNDEN, Svenska, 2009

ADLIBRIS 195 KR

Fem gånger mer kärlek, eller med andra ord: att ge sina barn fem gånger så mycket positiv uppmärksamhet som tjat, tillsägelser och gränssättning är ett förhållningssätt som ger stor utdelning! Den här boken visar hur man som förälder gör detta. Det är en handfast och konkret guide med väl förankrad forskning i ryggen och ett pedagogiskt upplägg med både exempel och övningar.

Principerna kommer från KBT, och bygger på tilllämpad forskning om föräldraskap. Bokens kapitel utgår från olika teman på vanliga problem som de flesta föräldrar upplevt. Därefter följer övningar som steg för steg ger dig som förälder en ny färdighet och insikt.

Boken riktar sig i första hand till föräldrar som har barn mellan 2 och 12 år.

 

Beteendeanalys i organisationer : handbok i OBM

ADLIBRIS 484 KR

Varför presterar vissa långt över förväntningarna?
Hur kan feedback minska medarbetarnas stress?
Varför är uppföljning viktigare än måldiskussioner?

Med hjälp av den kraftfulla metoden beteendeanalys uppnås bättre prestationer och resultat samtidigt som medarbetarna trivs. Arbetssättet kommer ursprungligen från USA och kallas Organizational Behavior Management (OBM).

I en organisation är varje arbetsdag fylld av konkurrerande arbetsuppgifter. Genom en beteendeanalys kan man ta reda på vilka nyckelbeteenden och åtgärder som leder till exempelvis bättre försäljningssiffror, ökad produktivitet och förbättrad kvalitet. En effektiv åtgärd för att öka arbetsglädje och förbättra prestationer är att uppmärksamma det som görs bra istället för att bara kritisera misstag eller inte säga något alls.

Rolf Olofsson går grundligt och med många exempel igenom metoden beteendeanalys och berättar även hur man kan ge feedback på ett konstruktivt sätt, skapa motivation och hantera konflikter. Boken ger en tydlig struktur för hur man genomför förändringar i en organisation och får dem att hålla på lång sikt.

Beteendeanalys i organisationer är skriven för alla som arbetar med organisationsutveckling och ledarskapsfrågor. Chefer kan ha stor nytta av boken för att utveckla sitt ledarskap och sin verksamhet. Den är också lämplig för studerande på psykologprogram, PA-program eller utbildningar inom organisationsutveckling.

 

 

Beteendeanalys Del 1 : Utdrag ur Beteendeanalys i organsiationer

av Rolf Olofsson

HÄFTAD, Svenska, 2016

ADLIBRIS 153 KR

Med hjälp av den kraftfulla metoden beteendeanalys uppnås bättre prestationer och resultat i organisationer, samtidigt som medarbetarna trivs. Arbetssättet kommer ursprungligen från USA och kallas Organizational Behavior Management (OBM).

I den här utgåvan går psykologen och organisationskonsulten Rolf Olofsson igenom vad beteendeanalys är och hur den genomförs. Han visar exempelvis på vilka nyckelbeteenden och åtgärder som leder till bättre försäljningssiffror, ökad produktivitet och förbättrad kvalitet.

Denna utgåva utgörs av del 1 ur boken Beteendeanalys i organisationer (2010). Boken är skriven för alla som arbetar med verksamhetsutveckling och ledarskap, samt för studerande inom psykologi, ledarskap och organisation.

 

Feedback – ett kraftfullt verktyg : Utdrag ur Beteendeanalys i organisation

av Rolf Olofsson

Adlibris 99 KR

Feedback är ett viktigt verktyg som kan förbättra prestationer. Genom tydlig feedback klargörs även förväntningar och stressen minskar. Att använda feedback på ett konstruktivt sätt är en central del av beteendeanalytiskt ledarskap, ett arbetssätt som ursprungligen kommer från USA och kallas Organizational Behavior Management (OBM).

Rolf Olofsson visar här hur positiv, korrigerande respektive negativ feedback kan ges på ett sätt som är klargörande, skapar förändring och värnar om medarbetarnas välmående.

Denna utgåva utgörs av kapitlet Feedback – ett kraftfullt verktyg ur boken Beteendeanalys i organisationer (2010). Boken är skriven för alla som arbetar med verksamhetsutveckling och ledarskap, samt för studerande inom psykologi, ledarskap och organisation.

Konflikthantering : Utdrag ur Beteendeanalys i organisationer

ADLIBRIS 120 KR

Konflikter uppstår på de flesta arbetsplatser och är någonting alla organisationer och chefer måste förhålla sig till. I den här utgåvan beskriver författaren hur effektiv konflikthantering kan gå till med hjälp av konkreta exempel och välbeprövade metoder från OBM eller Organizational Behavior Management.

Denna utgåva utgörs av kapitlet Konflikthantering ur boken Beteendeanalys i organisationer (2010). Boken är skriven för alla som arbetar med verksamhetsutveckling och ledarskap, samt för studerande inom psykologi, ledarskap och organisation.

 

 

Samtal som fungerar: Om tillämpad beteendeanalys, motivation och förändring

av Johan HolmbergMagnus Stalby

ADLIBRIS 316 KR

Varför blir Göran arg av mina frågor? Varför ökar jag samtalets tempo med Sara? Varför är lönesamtal alltid så jobbiga? Hur skall jag få Jens att vilja träffa mig igen? Det professionella samtalet är en central del i många yrken. Ibland kan det kännas frustrerande, andra gånger flyter samtalet på och bidrar till förändring. Denna bok handlar om att skapa samtal som fungerar, samtal som får oss dit vi vill. Målet är att kunna använda samtalet på ett mer effektivt sätt för att hjälpa andra.

Det unika med boken är att författarna kombinerar principer från beteendeterapi, tillämpad beteendeanalys och motiverande samtal (MI) för att ge en fördjupad förståelse kring vad som händer i samtal. Dessa perspektiv hjälper oss att se samtalet som ett sammanhang där två personer deltar i en ömsesidig växelverkan och hur båda påverkar samtalets utveckling i både positiv och negativ riktning.

Boken riktar sig till studerande och yrkesverksamma psykologer, socionomer, sjuksköterskor, läkare och alla andra som har samtal som ett arbetsredskap.

 

Beteendeanalys steg för steg

av Steven LintonSofia BergbomIda Flink

INBUNDEN, Svenska, 2013

ADLIBRIS 343 KR

 

Beteendeanalys är en grundläggande metod för utredning och bedömning inom KBT. Den skapar både förståelse för klientens problem och ger ett gott underlag för att välja lämpliga behandlingsåtgärder.

Det här är den första svenska boken som steg för steg går igenom hur man gör en beteendeanalys. Boken består av tre delar:

Del I Beteende och inlärning förklarar vad som avses med beteende, varför det är centralt inom KBT och går igenom grundläggande inlärningsteori med fokus på respondent och operant inlärning.

Del II Beteendeanalysens fem steg beskriver hur du konkret bär dig åt för att göra en beteendeanalys:

Steg 1: Formulera problem

Steg 2: Samla in data

Steg 3: Gör funktionella analyser

Steg 4: Välj målsättning och åtgärder

Steg 5: Kartlägg resurser och hinder

Del III Beteendeanalys i praktiken visar hur beteendeanalyser kan se ut vid olika problem och du får möjlighet att öva på ett fiktivt fall. Avslutningsvis ger författarna tips på hur man kan lyckas göra bra beteendeanalyser i den kliniska vardagen.

Boken är lämplig på psykoterapiutbildningar både på högskolenivå och kortare kurser samt för professionella som arbetar med KBT.

 

 

 

Beteendets ABC : en introduktion till behavioristisk psykoterapi

av Jonas RamneröNiklas Törneke

 

Adlibris 334 KR

På senare år har intresset för inlärningspsykologi ökat inom kliniska områden. Det har inneburit såväl ett ökat fokus på beteendeterapins grundmetoder som tillkomsten av flera nya terapimodeller som tydligt har sin grund i behaviorismen. Beteendets ABC är en grund­bok i klinisk inlärningspsykologi och fungerar som en introduktionstext till modern beteendeterapi. Den presenterar både klassiska principer för inlärning och nyare tankegångar, särskilt vad gäller mänskligt språk och kognition. Allt sätts in i ett kliniskt perspektiv med särskilt fokus på inledandebedömning. Genom att väva in kliniska fall ger boken en konkret framställning av en inlärningspsykologiskt förankrad psykoterapi.

Boken är avsedd för grundläggande utbildningar inom psyko­terapi, klinisk psykologi och psykiatri men vänder sig också till yrkesverksamma inom psykiatri och relaterade vårdområden.

 

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar